Hak Cipta Terpelihara | PISMP BM 2011

Thursday, January 20, 2011

Aku,Dia dan Kamu (Part 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni giliran wa lagi bagi masuk entry blog kelas PISMP BM 11 ni hehehhe..rasanya lama sudah wa teda bagi masuk entry kan,kepada pembaca setia AKA peminat setia blog kelas kami ni minta maaflah bukan kami x mau bagi masuk entry cuma anggota kelas kami ni semuanya sibuk2 belaka terikat dengan komitmen lain besalah kan semua mau jadi guru cemerlang di sekolah kelak cewahh heheh..so cukuplah set induksi tu hahaha..sebenornya hari ni wa mau ceghita ma pembaca2 blog pasal kehidupan kita orang suma budak2 PPISMP BM 11 ni..haha

Cerita dia mula cenggini heheh..most member2 yang menghuni kelas ni adalah dari sabah kecuali sorang tu dari seghawak (sarawak)..kalau kita orang ramai2 dalam kelas cerita2..member tu kadang susah mau faham cakap kita org sebab dia cakap "Kaamu cakap terlampau cepat,saya tidak faham" hehehe kesian dia so bila kami mau cakap dengan dia kenalah pelan2 baru dia faham..tapi lepas bebrapa bulan..ok sudah  boleh faham sudah..mungkin kesan lepas makan nasi kuning (fevret di tawau ni) include tempe yang di jual di kafeteria..hahaha..lanjut cerita lagi..kehidupan kita orang di sini pa awalnya memang payah,,sebab pa payah?? ni part yang best ni..jarak Ip kita orang ni mmg jauh dari bandar,36 KM dari bandar tawau..tapi yang best dia dekat dengan airport...sebab kalau balik dari bercuti tau balik bercuti dekat jak p airport x sampai 20minit sampai airport da..kalau kita orang mau outing p bandar,dulu2 masa belum tau jalan2 di bandar Tawau ni.kita orang pakat ramai2 naik bas Abam Ardi hahah,,,naiklah bas putih stripe hijau tu..sampai tawau kita org jalan dalam group ramai2..macam2 lah yang dibeli dari makanan asasi hingga kepada alas kaki bilik hahah..bila sudah hafal jalan2 di bandar ni..pandai sudah cari kereta sewa..so outing bawak kereta lah p bandar..baru nampak standard sket..cewaah heheh..(walupun ada yg blum ada lesen). kalau sewa kereta pakat2 5 orang satu kereta..sewa kereta RM50 sehari so tiap sorang kena bayar dalam 15 Ringgit lah include dengan sewa and minyak kereta...dengan kereta sewa tu jugak lah kita orang pusing2 satu bandar tawau ni..segala jalan2 kecil kita orang tau haha..

Satu lagi di IP tawau ni masa mula 2 kita org masuk sini memang masalah air,tapi skang alhamdulillah semuanya ok,,skang washing machine pun sudah ada o..dulu2 basuh tangan jak..lebih2 lagi yang suka kumpul kain tu memang masaklah..hahahha...dulu masa susah air..terpaksalah we all mandi di tangki belakang asrama,tu pun kena tunggu turn,..time waktu2 p kuliah awal pagi tu memang jem lah menunggu..kena yang mandi macam badak air tu..memang panjg lah cerita..ada jugak masa2 teda air tu san jugak sibuk mau cuci barang cadarlah,selimutlah apalah..dui...susah2..

Kalau cerita bab makan2 ni,besalah kampus life ba kan..makan pun kena lah kontrol..tapi kontrol2 sama jugak badan mau mengembang hahahahha...mungkin ada kesilapan diet disitu haha..wee all sini bila sarapan pagi semua makan di medan selera lah,,kira cincai dalam 2 ringgit boleh lah menampung keinginan perut yang meronta2 dan mengeluarkn bermacam2 bunyi sehingga boleh kedengaran ketika pensyarah mengajar di deepan hahahhaha...so bila rehat jam 9.30am tu..tu bagi kita org waktu lunc lah sebab masa tgh hari karang x makan sudah,,tunggu sampai malam lagi baru makan..jimat lah katakan..Kadang kalau ada member yang outing p bandar tu x sah mesti ada yang call tau sms suruh tapau Kepsi haha,,Tawau ni kepsi jak yang ada Mcd 2 sori lah bro teda o haha..masa elaun jak lah  we all ni makan yang sedap2,kalau masim kering faham2 jak lah makanan asasi asrama ni meggi lah cerita dia..

Kalau cerita bab2 elaun ni,memang best..elaun macam segalanya bagi kita org sini..tanpa elaun hidup macam x bermkna o hahha...(ayt tu ba) kalau awal2 bulan masa Pra dulu..bila ada sms jak pasal elaun trus berpusu2 lah wee all serbu bank bsn  tu ambik duit hahah..sampai pakcik jaga di bank ngan abam2 yang jaga kaunter tu pun kenal dengan budak2 maktab..pot pertama mesti banklah,pas tu pot kedua mesti Kepsi. Kalau p kepsi x lari mesti ada muka budak maktab sana yang stay tu kira mcm hot station lah..hahha..kadang jumpa jugaklah yang kapel2 tu stay2 sana haha..untung nasib jumpa dengan pensyarah jugak hahah..sikit baik pensyarah tu kena lah jugak belanja...pot ketiga bagi yang keluar bandar sewa kereta tu pasaraya Giant..wa pun x tau pa yang best sangat di giant ni..tapi wa pun termasuk jugak dengan golongan2 yang selau lepak2 di Giant ni..selalu pot ni lah last station wee all..masuk dalam tu berjam2 sekali keluar beli pen jak..driver yang menunggu du luar pun hampeh..ingat satu giant sudah kena beli..hahahha....Ok lah sampai sini jak entry wa ni..rasanya lain kali wa sambung lagi part kedua cerita wee all di IP ni..haha..ok bye2...

Nota Kaki: diceritakan semula oleh Bulat (bukan nama sebenar) seorang mangsa keadaan..

No comments:

Post a Comment